Verbouwing financieren

Als gevolg van de krapte op de huizenmarkt, of door de hoge huizenprijzen kan het lastig zijn om je droomhuis te verwezenlijken. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om te verbouwen om zo hun woonwensen te realiseren. Er zijn verschillende manieren om je verbouwing te financieren, zoals het gebruik van spaargeld, het verhogen van je hypotheek of het afsluiten van een persoonlijke lening. Maar wat is de beste manier om je verbouwing te betalen?

 

Spaargeld gebruiken

Momenteel is de rente op je spaarrekening lager dan de rente die je betaalt voor een hypotheek of krediet. Het kan daarom aantrekkelijk zijn om je spaargeld te benutten voor het financieren van een verbouwing. Echter, houd er rekening mee dat je na de verbouwing nog steeds een financiële buffer moet behouden voor onvoorziene omstandigheden. Indien je over meer dan € 57.000,- spaargeld beschikt (2023), kan het zeker interessant zijn om je spaargeld in te zetten. Het is namelijk belangrijk te realiseren dat je belasting betaalt over het bedrag dat je boven deze drempel hebt gespaard. (Heb je een fiscaal partner, dan is deze drempel € 114.000)


Afsluiten van persoonlijke lening

Indien je te maken hebt met een relatief kleine verbouwing, maar geen spaargeld tot je beschikking hebt, kan het afsluiten van een persoonlijke lening of krediet een oplossing bieden voor de financiering ervan. Een groot voordeel is dat je hierbij geen extra kosten hebt, zoals notaris- en taxatiekosten. Bovendien betaal je elke maand een vast bedrag en is de aflossing en looptijd van de lening vastgesteld. Wanneer je het kredietbedrag gebruikt voor een verbouwing, kan de rente mogelijk fiscaal aftrekbaar zijn.


Hypotheek verhogen

Bij het aanschaffen van een woning bestaat de mogelijkheid om het hypotheekbedrag bij de notaris hoger te laten inschrijven in het kadaster. Deze inschrijving geeft je de optie om in de toekomst, zonder tussenkomst van een notaris, extra geld te lenen bij dezelfde geldverstrekker voor bijvoorbeeld een verbouwing. De geldverstrekker beoordeelt of een verhoging van je hypotheek mogelijk is op basis van je inkomen en de waarde van je woning na de verbouwing. Houd er rekening mee dat er wel advies- en eventuele taxatiekosten van toepassing kunnen zijn. Het bedrag dat is ingeschreven vind je terug in de hypotheekakte.


Tweede hypotheek

Een tweede hypotheek is een aanvullende hypotheek die je bovenop je bestaande hypotheek afsluit. De lening wordt volledig annuïtair of lineair afgelost. De geldverstrekker beoordeelt of het afsluiten van een tweede hypotheek mogelijk is op basis van je financiële situatie. Houd er rekening mee dat er advies- en eventuele taxatiekosten van toepassing zullen zijn. Aangezien het geld pas wordt uitgegeven tijdens de verbouwing, zal de geldverstrekker het bedrag meestal in een bouwdepot plaatsen.


Hypotheek oversluiten

Een verbouwing kan ook een geschikt moment zijn om te overwegen je hypotheek over te sluiten. Wel op voorwaarde dat de waarde van je woning hoger is dan je hypotheekschuld. Bij het oversluiten bestaat de mogelijkheid om de kosten van de verbouwing op te nemen in de nieuwe hypotheek, mits je financiële situatie dit toelaat. Het oversluiten van je hypotheek brengt echter extra kosten met zich mee, zoals advies- en bemiddelingskosten, notariskosten en taxatiekosten.

Benieuwd naar de mogelijke besparingen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.


Verschillende typen verbouwingen

Houd bij je keuze voor een verbouwing rekening met het type project. Een verbouwing die het volume van je woning vergroot, zoals een aanbouw of serre, biedt andere financiële mogelijkheden dan een renovatie van de keuken en/of badkamer. Een volume vergrotende verbouwing kan de waarde van je woning verhogen, waardoor ruimere leefruimtes en de mogelijkheid om buiten te genieten in een serre aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers. Aan de andere kant heeft een nieuwe keuken en/of badkamer een beperktere invloed op de woningwaarde, omdat smaakvoorkeuren hierbij een grote rol spelen.


Duurzaam verbouwen

Het meenemen van duurzame verbeteringen aan je woning kan niet alleen gunstig zijn voor je maandelijkse lasten, maar ook voor de waarde van je huis, het wooncomfort en het milieu. Er zijn tal van mogelijkheden om duurzaamheid te integreren in je verbouwingsplannen. Denk hierbij aan energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen of een energiezuinig verwarmingssysteem. De Hypotheekexpert staat klaar om je hier meer over te vertellen en je te begeleiden bij het realiseren van een duurzamere woning.


Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening die eigenaar-bewoners de mogelijkheid biedt om energiebesparende investeringen voor hun woning te financieren. Deze vragen we voor je bij het Nationaal Warmtefonds. Het doel van het Warmtefonds is om eigenaar-bewoners in staat te stellen hun woningen te verduurzamen. Om dit te bereiken, kunnen ook huiseigenaren van 75 jaar en ouder of met beperkte leenmogelijkheden in aanmerking komen voor deze lening.

Verbouwen of verhuizen?

Een verbouwing biedt een groot voordeel: je kunt blijven wonen in je vertrouwde huis terwijl je het een complete make-over geeft. Vooral als je gehecht bent aan je buurt, buren of huidige woning, kan een verbouwing extra aantrekkelijk zijn. Je kunt meer ruimte creëren, de indeling aanpassen en je huis verduurzamen om het klaar te maken voor de toekomst.

Het is echter belangrijk om de kosten van de verbouwing af te wegen tegen de verwachte waardestijging van je woning. Als de kosten hoger zijn dan de mogelijke waardevermeerdering, kan het verstandiger zijn om te overwegen om naar een andere woning uit te kijken. In dat geval is het mogelijk om je oude hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning. Voor persoonlijk advies kun je terecht De Hypotheekexpert om je helpen bij het maken van de juiste beslissing.

Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie