Wij gaan uit elkaar
Tijdens een scheiding of relatiebreuk komen er veel zaken op je af. Naast de emotionele aspecten moet je ook praktische beslissingen nemen, vooral als er een koophuis en hypotheek bij betrokken zijn. Het nemen van de beslissing om uit elkaar te gaan is al ingrijpend en emotioneel genoeg, maar daarna volgt er ook nog een hectische periode waarin belangrijke keuzes gemaakt moeten worden. Deze keuzes kunnen zowel praktisch als financieel van aard zijn, zoals de vraag wie er in het huis blijft wonen en of dit betaalbaar is, of jullie de woning willen verkopen en hoe dit op een goede manier geregeld kan worden. Het is belangrijk om rekening te houden met jullie persoonlijke situatie en wensen bij het nemen van deze beslissingen.
Wij kunnen je hierbij uitstekend helpen. Onze adviseurs Hessel Wieles en Jurgen Buysrogge hebben hiervoor een speciale opleiding tot Financieel Echtscheidingsadviseur gevolgd.
Optie 1: Ex-partner uitkopen
Wanneer jullie gezamenlijk een koophuis hebben, is het belangrijk om te beslissen wat er met de woning moet gebeuren bij een scheiding. Als één van jullie graag in het huis wil blijven wonen, kan de ander worden uitgekocht. Op deze manier kan de hypotheek na de scheiding op één naam komen te staan, terwijl de vertrekkende partner een vergoeding ontvangt. Het is belangrijk om dit aspect zorgvuldig te overwegen en de juiste stappen te nemen om de financiële en juridische aspecten van deze beslissing op een correcte wijze af te handelen.
Als je ervoor kiest om je partner uit te kopen, betekent dit dat je een bedrag aan hem of haar betaalt, zodat jij degene bent die in jullie huis kan blijven wonen en de enige eigenaar wordt. Maar hoe bepaal je of je in staat bent om je partner uit te kopen? Om hier achter te komen, moet je eerst de waarde van je woning weten. Deze waarde wordt vaak weergegeven als de 'waarde in het economisch verkeer', die je bijvoorbeeld kunt vinden in het taxatierapport.
Daarna is het belangrijk om jezelf af te vragen of je de nieuwe hypotheek voor het huis kunt dragen met alleen jouw eigen inkomen, aangezien jullie voorheen waarschijnlijk de hypotheeklasten samen betaalden. Voor het deel van de hypotheek dat je overneemt van je ex-partner, ongeacht de oorspronkelijke afsluitdatum, ben je verplicht om de nieuwe lening lineair of annuïtair af te lossen om in aanmerking te blijven komen voor hypotheekrenteaftrek. Bij De Hypotheekexpert kunnen we dat voor je uitrekenen.
Als er kinderen betrokken zijn bij de scheiding en je partner recht heeft op alimentatie, kan dit ook van invloed zijn op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Verzekeringen die gekoppeld zijn aan de hypotheek moeten ook op één naam worden gezet. Jouw premie zal vervolgens worden aangepast aan de nieuwe dekking door de geldverstrekker. Het is belangrijk om al deze factoren in overweging te nemen en advies in te winnen bij een financieel adviseur om de financiële en verzekeringsaspecten van het uitkopen van je partner goed te regelen.
Ex-partner uitkopen bij overwaarde
Als je overwaarde op je woning hebt moet je de helft hiervan aan je ex-partner betalen als je hem/ haar wilt uitkopen. Zo werkt het:
Bijvoorbeeld
woningwaarde = 400.000 Hypotheek = 300.000
Dan is de overwaarde 100.000. De helft hiervan (50.000) moet je dan betalen aan je ex-partner.
Onderwaarde
Als je huidige hypotheek hoger is dan de waarde van je woning, bevindt je huis zich in een situatie van onderwaarde, ook wel bekend als "onder water staan". In dit geval is het de verantwoordelijkheid van de vertrekkende partner (degene die niet in het huis blijft wonen) om een bedrag te betalen aan de partner die wel in het huis blijft wonen. Net als bij overwaarde geldt ook bij onderwaarde dat de partner die vertrekt jou de helft van de fictieve restschuld moet betalen als jij ervoor kiest om in de woning te blijven.
Hypotheek verhogen
Als je je partner wilt uitkopen, kun je overwegen om je hypotheek te verhogen. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je de nieuwe maandelijkse hypotheeklasten kunt betalen, aangezien deze zullen toenemen. Praat met De Hypotheekexpert om te kijken of het mogelijk is om je hypotheek te verhogen en bespreek samen de financiële haalbaarheid in jouw specifieke situatie. Ze kunnen je adviseren over de beschikbare opties en de voorwaarden die van toepassing zijn bij het verhogen van je hypotheek.
Hypotheek overnemen
Het is voor jou misschien wel mogelijk om de hypotheek over te nemen. Dit kan je navragen bij ons. Houd hierbij wel rekening met je huidige inkomen en de hoogte van de hypotheek. Maak een afspraak met ons om hierna te kijken.
Andere opties:
Huis behouden zonder ex-partner uit te kopen
Er zijn mensen die zich afvragen of het mogelijk is om zelf (zonder hun partner uit te kopen) in het huis te blijven wonen. Dit komt niet vaak voor, omdat de partner in dat geval geen compensatie ontvangt en met lege handen achterblijft. Hierdoor kan hij of zij ook niet profiteren van eventuele overwaarde. Een andere optie die vaak wordt gekozen, is dat ex-partners samen eigenaar blijven van de koopwoning. Dit gebeurt vaak wanneer het financieel niet haalbaar is om de woning op één naam te zetten, maar ze toch de woning willen behouden vanwege de kinderen. Het is belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken en deze vast te leggen. Het is raadzaam om professioneel advies te vragen, zoals bij een mediator of juridisch adviseur, om de opties en consequenties van deze beslissingen te begrijpen en de situatie naar tevredenheid op te lossen.
Je kunt je ex-partner niet uitkopen
Als je niet in staat bent om je ex-partner uit te kopen, bijvoorbeeld omdat je de hypotheeklasten niet alleen kunt dragen, is het belangrijk om naar alternatieve oplossingen te kijken. Wellicht is je ex-partner bereid om jou uit te kopen, waardoor je zelf op zoek moet gaan naar een andere woning die binnen jouw budget past, of naar een huurwoning. Een andere mogelijkheid is om in overleg met je ex-partner beiden eigenaar van de woning te blijven, waarbij jullie gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de hypotheek. Als geen van beiden in de woning wil blijven wonen, is de verkoop van het huis noodzakelijk. Het is belangrijk om open communicatie te hebben en samen te zoeken naar de beste oplossing die past bij jullie specifieke situatie.
Huis verkopen
Als jullie beiden eigenaar zijn van de woning en geen van beiden de ander wil uitkopen, kan het nodig zijn om de woning te verkopen. Met de opbrengst van de verkoop kan de hypotheek in de meeste gevallen boetevrij worden afgelost. Eventuele overwaarde of onderwaarde wordt tussen jullie verdeeld. Om de woning te verkopen, kunnen jullie een makelaar inschakelen of de woning openbaar te koop zetten. Het is belangrijk om de verkoop zorgvuldig te regelen, zodat jullie beiden een eerlijk deel van de opbrengst ontvangen. Als de woning overwaarde heeft, wordt deze tussen jullie verdeeld. Als er sprake is van restschuld, zijn jullie beiden daarvoor verantwoordelijk.
Als jullie er samen niet uitkomen, kan het nodig zijn om de hulp in te schakelen van een mediator of advocaat. Zij kunnen jullie begeleiden bij het op een eerlijke manier verkopen van de woning en het verdelen van de opbrengst. Elke scheidingssituatie is anders, daarom is het altijd verstandig om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat jullie rechten beschermd worden. Ook De Hypotheekexpert staat klaar om je te helpen als je in een scheidingssituatie zit.
De hypotheek
Naast het regelen van het huis en de hypotheek zijn er nog andere financiële zaken die geregeld moeten worden bij een scheiding. Onder andere de verdeling van de inboedel, verzekeringen, pensioenrechten die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, en eventuele partner- en/of kinderalimentatie. Het is van belang om bij het maken van afspraken over de boedelverdeling en alimentatie rekening te houden met de toekomstige mogelijkheden voor beide ex-partners met betrekking tot een nieuwe woning en hypotheek. Het is daarom verstandig om naast een mediator of advocaat ook direct contact op te nemen met ons om advies te krijgen. Wij kunnen je helpen om de financiële aspecten van de scheiding op een goede manier te regelen en de toekomstige mogelijkheden te bespreken. Samen gaan we op zoek naar een verantwoorde en betaalbare oplossing.