Ander huis kopen

Ben je op zoek naar een ruimere of juist kleinere woning, wil je verhuizen naar een andere regio of denk je eraan om een extra huis erbij te nemen? Er zijn talloze redenen waarom je misschien op zoek bent naar een nieuwe woning. Wanneer je een nieuw huis wilt kopen, doorloop je over het algemeen dezelfde stappen als bij de aankoop van je eerste woning, maar met één belangrijk verschil: je hebt al een huis en een bijbehorende hypotheek.

Daarom hebben wij een stappenplan voor je gemaakt zodat je niks vergeet.

 

 1. Wat zijn mijn wensen?

Om doelgericht te zoeken is het handig om je woonwensen al op een rijtje te zetten. Als je dat al hebt kun je handig filteren op online sites die huizen aanbieden zoals Funda. 

 

2. Maximale hypotheek berekenen

Als je een woning hebt gevonden die voldoet aan jouw wensen wil je natuurlijk ook weten of je deze kunt betalen. Je kan gebruik maken van onze handige rekentool die je helpt om een berekening te maken van je maximale hypotheek en je inzicht te geven van wat je nieuwe maandlasten zullen worden. Maar natuurlijk kun je ook een vrijblijvende afspraak maken bij De Hypotheekexpert voor een exacte berekening.

Bel ons op 0115-642061 of klik hier voor meer contactgegevens.

 

3 Waar moet ik op letten?

Omdat je al een huis en een hypotheek hebt zijn er een aantal belangrijke dingen waar je over na moet denken:

  • Kan ik dubbele lasten betalen?
  • Wil ik mijn huidige woning eerst verkopen?
  • Ga ik mijn oude hypotheek oversluiten of meenemen?
  • Heb ik overwaarde en wat kan ik daar mee doen?
  • Kan ik mijn hypotheek eventueel verhogen?
  • Ga ik mijn restschuld aflossen of meefinancieren?
  • Kan ik een hypotheek met NHG afsluiten?
  • Wat zijn mijn mogelijkheden met een overbruggingshypotheek?

De adviseur van De Hypotheekexpert staat klaar om je te ondersteunen bij het beantwoorden van deze vragen. Samen zorgen jullie voor een duidelijk overzicht, zodat je exact weet waar je aan toe bent bij het kopen van een nieuwe woning. Tijdens een oriëntatiegesprek worden al jouw mogelijkheden besproken, zodat je een hypotheek vindt die perfect bij jou past, zowel nu als voor in de toekomst.

 

4. Veranderen van hypotheekvorm?

Overweeg je om (deels) een nieuwe hypotheek af te sluiten voor je nieuwe woning? Je hebt diverse opties, zoals een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek, of een combinatie van beide. Het is verstandig om nu een weloverwogen keuze te maken. Wij kunnen je hier uitstekend bij helpen. 

Heb je momenteel een andere hypotheekvorm? Dat is mogelijk, maar sinds januari 2013 kom je alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek afsluit voor nieuwe hypotheken. Gelukkig zijn er bepaalde voorwaarden waaronder je oude hypotheekvormen kunt meenemen naar je nieuwe woning. Jouw adviseur bij De Hypotheekexpert kan je hier uitgebreid over informeren.


Meer over hypotheekvormen
 

 5. Ander huis kopen: de financiering

Je bod is geaccepteerd. Van harte gefeliciteerd! Nu is het tijd om het voorlopig koopcontract te ondertekenen. Vergeet niet om een notaris te regelen, een taxateur in te schakelen en indien nodig een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

 

Tip

Indien jouw nieuwe woning een minder goed energielabel heeft, is het belangrijk om de mogelijkheid tot verduurzaming in je hypotheek mee te nemen. Het toepassen van duurzame verbeteringen in je woning kan namelijk positieve effecten hebben op je maandelijkse lasten, de waarde van je woning, het wooncomfort en de impact op het klimaat. Bovendien zul je profiteren van aangename koelte tijdens de zomermaanden en extra warmte gedurende de winterperiode.

Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie