Hypotheekrenteaftrek

Heb je een eigen woning met een hypotheek? Dan is het goed om te weten dat de hypotheekrente aftrekbaar is bij de belasting. Wil je graag inzicht krijgen in de hoogte van je huidige en toekomstige hypotheekrenteaftrek? Maak dan gebruik van onze handige tool waarmee je zelf de hypotheekrenteaftrek kunt berekenen. Op deze pagina leggen we je duidelijk uit wat deze fiscale aftrekpost inhoudt en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken.

 

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Bij het hebben van een hypotheek komt altijd rente kijken. Als huiseigenaar maakt deze hypotheekrente het bezitten van een huis duurder. Naast het aflossen van je hypotheek, betaal je namelijk extra aan de bank als vergoeding voor het hebben van deze lening (de rente). Hoewel er veel voordelen zijn aan het kopen van een eigen huis, werd dit door velen ook als een groot nadeel gezien. Om mensen aan te moedigen een huis te kopen, heeft de overheid de hypotheekrenteaftrek geïntroduceerd.

De hypotheekrenteaftrek is een fiscale regeling. Wanneer je belastingaangifte doet, kun je onder bepaalde voorwaarden de hypotheekrente aftrekken van je inkomen in box 1. Hierdoor betaal je minder belasting, wat het bezitten van een huis goedkoper maakt.


Hoe werkt hyoptheekrenteaftrek?

Bij het kopen van een huis heb je de mogelijkheid om de hypotheekrente af te trekken van de belasting. Hierbij verminder je de betaalde hypotheekrente op je bruto inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Sinds de vernieuwde regeling in 2013 kan het echter zijn dat je de hypotheekrenteaftrek op een andere manier moet toepassen. We leggen graag uit hoe dit precies werkt.


Hypotheken na 2013

Indien je jouw hypotheek na 1 januari 2013 hebt afgesloten, gelden er specifieke regels voor de hypotheekrenteaftrek. In dit geval mag je alleen de rente van een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek aftrekken van de belasting. Bovendien dien je de hypotheek binnen een maximale periode van 360 maanden (30 jaar) af te lossen.

Daarnaast is het vereist dat de hypotheek wordt gebruikt voor de aankoop van een eigen woning, verbouwing of onderhoud daarvan. Tevens kan de hypotheek worden gebruikt voor de afkoop van het recht van erfpacht, met het oog op het benutten van de hypotheekrenteaftrek.


Hypotheken voor 2013

Indien je jouw hypotheek vóór 2013 hebt afgesloten, heb je recht op hypotheekrenteaftrek gedurende een periode van maximaal 30 jaar. Deze termijn begint vanaf het moment van afsluiten van je hypotheek. Het type hypotheek dat je hebt, speelt hierbij geen rol. Voor meer gedetailleerde informatie kun je terecht op de website van de Belastingdienst.


Hypotheekrenteaftrek berekenen

Als je een eigen woning hebt, heb je de mogelijkheid om de jaarlijkse rente, ook wel bekend als hypotheekrente, die je betaalt over je hypotheekschuld, af te trekken van je bruto inkomen. Hierdoor wordt uiteindelijk je belastbaar inkomen verlaagd, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Het fiscale voordeel van hypotheekrenteaftrek geldt maximaal gedurende een periode van 30 jaar, op voorwaarde dat je aan bepaalde criteria voldoet. De daadwerkelijke renteaftrek op je hypotheek hangt af van het rentepercentage dat je betaalt en de hoogte van je hypotheeklening. Om de hypotheekrenteaftrek te berekenen en te zien hoe deze verandert bij aflossing gedurende de looptijd en tijdens je pensioen, kun je een afspraak bij ons maken zodat we er samen naar kunnen kijken.

De hypotheekrenteaftrek verdwijnt gedeeltelijk in de toekomst

Op dit moment werkt de overheid aan het geleidelijk verlagen van de hypotheekrenteaftrek voor mensen met hogere inkomens. Het percentage van deze aftrekpost wordt jaarlijks met drie procent afgebouwd tot en met 2023. Het is belangrijk om te benadrukken dat de hypotheekrenteaftrek niet volledig verdwijnt, zoals soms wordt gesuggereerd. Het wordt alleen verminderd voor mensen met hogere inkomens. Mensen met een inkomen lager dan €69.398 worden hierdoor niet nadelig beïnvloed.


Aftrekposten bij het kopen van je nieuwe huis

Naast de mogelijkheid om je hypotheekrente af te trekken van de belasting, zijn er ook andere (eenmalige) kosten die je kunt aftrekken bij de aankoop van je nieuwe huis. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

- Taxatiekosten
- Hypotheekadvieskosten
- Notariskoste
- Kosten voor de kadastrale rechten voor de hypotheekakt
- Kosten voor de aanvraag van de NH
- Bereidstellingsprovisi
- Boeterente

 
Hoe hypotheekrenteaftrek aanvragen?

Om gebruik te maken van hypotheekrenteaftrek, kun je een aanvraag indienen bij de Belastingdienst. Je hebt de keuze om deze aftrek maandelijks te ontvangen of jaarlijks als teruggave van belasting. Als je maandelijks de aftrek wilt ontvangen, dien je een verzoek in voor een voorlopige aanslag. Als je de teruggave liever jaarlijks ontvangt, kun je dit regelen via de jaarlijkse belastingaangifte.